martes, 28 de febrero de 2012

La fusta com a suport

En aquesta sessió més teòrica, ens introduïm en el món de la fusta com a suport d’obres pictòriques. Hem de tenir present que les primeres obres amb aquest suport estan mal conservades ja que solien formar part dels sarcòfags dels antics egipcis o també trobem dels coptes, per exemple. A l’Edat Mitjana, es va produir un gran augment en l’utilització de la fusta com a suport fins que, a partir dels segles XVI-XVII, va caure en desús aquest material per un canvi conceptual de l’art i el seu mercat.


Si volem utilitzar la fusta com a suport - ja que hi podem aplicar diferents procediments com tremps, olis, etc.-, hem de tenir en compte que abans necessita una preparació i uns requisits fonamentals segons el tipus de fusta. La fusta, per les seves propietats físiques, té duresa, plasticitat, flexibilitat, elasticitat, anisotropia (no és d’igual forma a totes les seves parts) i higroscopicitat (capacitat d’absorbir o despendre aigua); ja que bàsicament està feta per cel·lulosa, lignina, hemicel·lulosa, resines, ceres, grasses... 

El tipus de fusta més utilitzat per les arts plàstiques dependrà del país on es produeixi l’obra i de quin tipus d’arbre tingui més a prop l'artista. Per exemple, a la Península Ibèrica, hi ha costum d'utilitzar la fusta del pi.

A part d’aquestes primeres nocions bàsiques sobre la fusta, veiem que hi ha diferents maneres de tallar-la (en quarts, amb un tall tangencial, axial o radial, per exemple) i també diferents maneres d’ajuntar-la: amb cola, amb ranures o falses llengüetes i encaixos, calafatejat amb una tira de roba a la junta, amb travessers i claus (però amb el perill que sovint aquests s’oxiden o  fa malbé la pintura)... Les diferents maneres de tallar-la serien: 


La fusta té diferents agents destructors tant biòtics (els fongs, els tèrmits i corcs) com abiòtics (els agents atmosfèrics, els mecànics i els químics). [Per saber més sobre com ataquen els agents destructors de la fusta: mirar comentari].
En aquestes imatges veiem les conseqüències derivades d'aquests agents destructors:



Per tal de solucionar alguns d’aquests problemes, es creen fustes artificials com el contraplacat (fullola o ànima central de la fusta + laminetes), el conglomerat (barreja d’encenalls premsats amb cola plàstica), o el tablet (cartró premsat). 



1 comentario:

  1. Per saber més sobre com ataquen els agents destructors de la fusta: http://www.trucosymanualidades.com/como-atacan-los-hongos-a-la-madera-maciza/ i http://cci-calidad.blogspot.com.es/2012/01/agentes-bioticos-destructores-de-madera.html

    Per saber més sobre el tema i sobre la conservació i la restauració d’obres d’art amb diferents suports: http://www.euskomedia.org/PDFAnlt/arte/10/10177225.pdf

    ResponderEliminar